|
Spotřebované množství vína a jeho jakost se na našem zdraví může podepsat i negativně. Odborníci doporučují dvě až tři skleničky denně, překročení zmiňované hranice naše zdraví ohrožuje. Bolesti hlavy, zvýšený tlak, překyselení žaludku a další problémy způsobuje konzumace nesprávně ošetřovaného vína a nadměrného příjmu alkoholu.
Jeden gram etanolu, tj. hlavního alkoholu, je nositelem energie 29,7 kJ. Přiměřenou denní dávku alkoholu představuje u muže: dvacet až čtyřicet gramů alkoholu denně, což obsahují dva až čtyři decilitry vína, u ženy: dvacet až třicet gramů alkoholu denně, asi dva decilitry vína. Celkový obsah alkoholu v krvi je ovlivňován rychlostí konzumace, příjmem stravy a celkovou hmotností osoby. Maximální hladina alkoholu v krvi se prokáže zhruba za hodinu. Většinu množství přijatého alkoholu zpracovávají játra, asi 10 % odchází močí, je vyloučeno dechem a potem. Za hodinu odbourá mužský organismus asi 0,2 promile alkoholu v krvi. U žen je činnost jater při odstraňování alkoholu asi o polovinu nižší. K otravě alkoholem dochází při objemu nad 2 promile alkoholu v krvi. Při nesprávné konzumaci vína se nepoměr mezi vstřebávaným a přijímaným alkoholem zvyšuje. Vypije-li osoba o hmotnosti 60 kg půl litru vína, během hodiny se v krvi objeví 1,2 promile alkoholu. U osoby s větší hmotností je objem alkoholu v krvi nižší. Obsah alkoholu v krvi lze vypočítat v následující tabulce:
Výpočet obsahu alkoholu v krvi
|
|